Crikvine Meštrović 2018-03-18T00:41:12+00:00

U suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića Morski vukovi Split ostvarili su projekt koji je teško sažeti riječima. Već pri laičkom pregledu biografije i opusa koji je iza sebe ostavio ovaj velikan hrvatskog kiparstva, jasno je da je riječ o iznimnom umjetniku. Životni put od Vrpolja i Otavica, preko Beča sve do sveučilišta Notre Dame u Indiani kao podastrte činjenice već daju šturi okvir jednog osebujnog života.

Njegova životna previranja od zabrane održavanja samostalne izložbe u Splitu za vrijeme Austro-Ugarske monarhije, pritvora i pripreme likvidacije unutar NDH, uklanjanja Grgura Ninskog od stranetalijanskih vlasti, pa sve do postavljanja tog istog Grgura Ninskog pred Zlatna vrata u Splitu, odlikovanja Republike Austrije za znanost i umjetnost, te izbor za člana Američke akademije za umjetnost i književnost pokazuju nadilazeću vrijednost ovog vrhunskog kipara koji je još za svog života dobio zasluženu priliku da nadiđe i režime i okolnosti u kojima je stvarao i živio.

Unutar prostora u kojem je djelovao Ivan Meštrović osjetili smo potrebu da u svom Gradu još jednom, na svoj način pokažemo kulturološku vrijednost našeg podneblja i stavimo sebe u priliku da bar na trenutak postanemo dio prostora kojeg je osmislio i formirao Meštrović.

Meštrovićeve Crikvine smještene su u splitskom predjelu Meje, ispod južnih obronaka poluotoka Marjana, uz more, u blizini Galerije Meštrović. Riječ je o sakralno – umjetničkoj cjelini nastaloj na ruševnom utvrđenom poljoprivrednom imanju s ostatcima građevina obitelji Capogrosso iz 16. stoljeća.