Hladni Tuš

Što pojačava imunitet, libido, daje sjaj koži, razbuđuje više od kave i štedi novac? Neka tableta ili čarobni napitak? Zlatna ribica? Odgovor je, tuširanje u hladnoj vodi! Sjećate se šokantnih sekundi prilikom tuširanja na javnim plažama po Jadranu? I „brrrrrrr/uhhhhh“ zvukova koji se ispuštaju odmah poslije? Unatoč vrućem ljetu, večina kupača zazire tuširanje na plaži zbog mrzle vode koja šokira cijelo tijelo i duh.
Ovaj članak ima u 3 faze, kao i ranije spomenuto tuširanje na plaži: šok, iznenađenje i oduševljenje. Prvobitne reakcije: šok, nevjerica, uzdisanje, treskavica, popratit će iznenađenje znanstvenim činjenicama i dugom tradicijom, a nakraju i oduševljenje dobrobitima i osjećaju nakon tuširanja. Na kraju ću opisati kako izgleda jedna verzija tuširanja u hladnoj vodi. Ista iskustva potvrdio je i moj prijatelj Ante, te smo oboica integrirali hladne tuševe u dnevnu rutinu – trajno!
Krenimo:

ŠOK!

Bond, James Bond. Tuš, hladan tuš. Svako tuširanje počeo bi s toplom, pa hladnom vodom (zadnjih par minuta). Ian Fleming je u stripovima i filmovima time dočarao moć tog škotskog junaka, te ostatku svijeta predstavio staru škotsku tradiciju zvanu „škotsko tuširanje“. No nisu škoti i Bond jedini prakticirali hladne tuševe. Ljudi su stoljećima prakticirali tuširanje hladnoj vodi, a izuzev sretnika koji su živjeli u blizini izvora vruće vode – tuširanje u toploj vodi je bio luksuz. Danas su bojleri su neizostavni dio svake kupaonice, kao što vidimo i u pozadini mnogih „selfija“ iz WC-a.
Stari grci su imali razvijene sustave grijanja u javnim kupaonama, ali su i dalje koristili hladnu vodu za tuširanje.
Za spartance, topla voda je bila samo za slabašne i nije muževna. Kad bi se tuširali (otprilike jednom godišnje), koristili bi samo hladnu vodu i smatrali su da ona probuđuje i jača tijelo.
Finska tradicija iz prvog stoljeća – „avantouinti“ ili plivanje u ledenoj vodi; zimi bi iz saune bi uskakali u ledena jezera. Tradicija je do danas očuvana i među modernim skandinavcima.
Mnoge kulture su primjenjivale hladne kupke tijekom vjerskih običaja i ceremonija. Običaj nekih sjeverno američkih plemena bio je skakanje u hrpe snijega ili mrzle rijeke nakon sjedenja u vručim indijanskim kolibama.
Stari rusi, poput finaca skaču u mrzle rijeke i tako čiste duh i jačaju zdravlje, no bez saune (umjesto toga – neka žestica).
Stajanje ispod ledenog vodopada čisti duh – prema japnaskom ritualu „misogi“ .
Njemački poljoprivrednik, Vincenz Priessnitz je začetnik „hidroterapije“ – njome je liječio sve od slomljenih kostiju pa do erektilne disfunkcije. Svoj je dom pretvorio u sanatorij koji su posjećivali gosti iz cijelog svijeta u nadi da ih hladna voda izliječi. Klijenti su bili vojvode, prinčevi i grofovi među ostalim. Hidroterapija se proširila po cijeloj Europi, nedugo nakon i po SAD-u gdje su mnoge poznate ličnosti prakticirali hidroterapiju za poboljšanje zdravlja. Charles Darwin (kronično boležljiv tip) je bio veliki zagovornik dobrobiti hidroterapije. Prva klinika hidroterapije u SAD-u je otvorena je 1843., u vrijeme vrhunca hidroterapijskog ludila među narodom. Do kraja 19-og stoljeća radilo je preko 200 hidroterapijskih sanatorija diljem SAD-a. Najpoznatiji, Battle Creek sanatorij, osnovan od strane izumitelja kukuruznih pahuljica – Harvey Kellogg. Popularnost im pada krajem 20-og stoljeća usljed jačanja moderne medicine koja simptome liječi tabletama i farmacijom. Tradicionalna medicina je postala šarlatanska i pala u zaborav. Unatoč tome, doktori su i dalje koristili hidroterapiju za liječenje bolova u mišićima i lomove kostiju. Vrhunski sportaši i danas koriste ledene kupke za ubrzanje oproravka poslje treninga i ozljeda.

IZNENAĐENJE!

Dobrobiti tuširanja hladnom vodom su znanstveno dokazane. Studije/članke/iskustva lako je pronaći na google tražilici. Upišite: „znantsveno istraživanje, hladni tuš“ ili „ cold shower, study“ i sami se uvjerite koliko dobrobiti za naše tijelo, duh, planetu imaju hladni tuševi. Evo nekoliko studija i članaka na engleskom jeziku:

 1. Učinak hidroterapije na razne sustave u tijelu – https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/atricles/PMC404905
 2. Dobrobiti hladnih tuševa: 7 razloga zašto je tuširanje hladnom vodom dobro za zdravlje – medicaldaily.com/benefits-cold-showers-7-reasons-why-taking-cold-showers-good-your-health-289524
 3. Znanstvena studija o tuširanju hladnom vodom – www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17993252
  Dobrobiti hladnih tuševa – www.lifehack.org/articles/lifestyle/surprising-benefits-cold-showers.html
 4. Moćne, ali malo poznate dobrobiti tuširanja ledenom vodom – https://prepforthat.com/diet-hacks/depression-cure/cold-shower-benefits/
 5. Zašto je osjećaj hlandoće dobar za zdravlje? – www.dailymail.co.uk/health/article-2284402/cold-showers-kill-winter-bugs-icy-jabs-tackle-prostate-cancer-why-feeling-chilly-GOOD-health.html

Ned Brophy-Williams, australski sportski znanstvenik, je objavio nekoliko studija o terapiji hladnom vodom i otkrio da uranjanje u kupku hladne vode preusmjerava krvotok prema unutrašnjosti, te pojačava protok povrata venske krvi u srce što čisti krv, umanjuje upale i nateknuća.
Katherine Heapburn, Kobe Bryant, LeBron James i mnoge druge poznate ličnosti hvale i koriste hladne tuševe svakodnevno.

Poboljšava cirkulaciju

Dobra cirkulacija krvi je nužna za zdravlje srca. Cirkulacija ubrzava proces oporavka usljed intezivnog rada/treninga. Mijenjanjem tople/hladne vode pri tuširanju jednostavna je tehnika za poboljšanje cirkulacije. Hladna voda usmjerava krv u organe, da im održi toplinu, a topla ima obratni učinak i tjera krv na površinu tj. prema koži.

Pomaže kod depresije

Mnogi velikani iz povijesti su se uspješno borili s depresijom, kao npr. uvazeni pisac, filozof, povijesničar, prirodnjak Henry David Thoreau. Henry se često kupao u mrzlom jezeru Walden. Studija mediciniskog fakulteta sveučilišta Virginia-e je pokazala da kratki hladni tuševi mogu stimulirati lučenje endorfina i noradrenalina te poslati električne impulse u mozak koji postižu anti-depresivni učinak. (poveznica br. 3 poviše)

Održava zdravlje kose i kože

Vruća voda je štetna za kožu – isušuje kosu i kožu. Ukoliko želite izbječi svrbež, psorijazu i hrapavost kože – snizite temperaturu vode pri tuširanju. Vaša koža će biti sjajnija i zdravija, a hladna voda će zatvoriti pore na koži, te postići učinak zatezanja.

Jača imunitet

Jačanjem imuniteta jačamo otpor na prehlade i bolove. Prema studiji instituta za trobmozu u Engleskoj iz 1993. (poveznica 6. poviše), svakodnevno tuširanje u hladnoj vodi stvara više bijelih krvnih stanica nego kod osoba koje se tuširaju u toploj vodi (bijele stanice pomažu u borbi protiv virusa). Prema istraživanju, kao odgovor na hladnoću, tijelo proizvodi više topline i pojačava stvaranje bijelih krvnih zrnca i tako jača imunitet.

Pojačava lučenje testosterona

U istom istraživanju iz 1993. Instituta za trombozu (poveznica 6. poviše), dokazano je da tuširanje u hladnoj vodi pojačava lučenje hormona testosterona kod muškaraca – time se i povećava libido, no i općenito razine energije i snage u pojedinaca.

Poboljšava plodnost

Vaši testisi su s razlogom izvan tijela tj. vise. Pregrijavanjem testisa dolazi do pada proizvodnje spermija (e sad se i zapitajte što je bolje: uske gačice/bokserice ili široke? Prirodni materijal ili sintetika?) Prema istraživanju iz 1950-te, muškarci koji su se 3 tjedna svaki drugi dan kupali u toploj vodi 30 minuta su bili neplodni idućih 6 mjeseci. Dakle topla kupka je učinkovita kontracepcija. A nedavno je i Sveučilište California-e u San Francisco-u napravilo slično istraživanje. Muškarci su svakodnevno bili izloženi uvjetima poput saune (vrućim kupkama i sl.) u trajanju od 30 minuta. Nakon jednog tjedna prestanka tih vrućih seansi, izmjeren je porast broja spermija za 491% i poboljšana pokretljivost.

Pojačava energiju i „wellness“ osjećaj

Nakon svakog tuširanja hladnom vodom, odlazim iz kupaone prepun snage i energije. Srce lupa jače, sva pospanost nestane, a ista ta energija i snaga traje barem nekoliko sati nakon. Hladni tuš ima jači učinak od energetskih pića, no bez aspartama i sličnih otrovnih supstanci. Unatoč inicijalnom stresu za tijelo i um, nedugo nakon ćete imati, više energije i bolju fokusiranost za napadanje vaših dnevnih zadataka. Takva „noga u guzicu“ potvrđuje da nije svaki korak unazad, korak u krivom smjeru. To može biti vaš zalet za dan koji će poboljšati produktivnost, razveseliti vas i napraviti zavidno energetsko polje oko vas. Ova zadnja rečenica je potpuno subjektivna nuspojava hladnog tuša. Želite li probati? Evo primjer koji će vas oduševiti.

ODUŠEVLJENJE!

Ukoliko imate bilo kakve srčane probleme ili povišen tlak i slično, ipak izbjegavajte takve tuševe i posavjetujte se s vašim liječnikom. U slučaju da imate mjesečnicu, nekakve upale ili vručice, odgodite hladne tuševe za neki bolji dan. Članak je pisan s namjerom da poboljša vaše zdravlje i život, da vas ohrabri i preispita sve vaše navike. Kao i prošli članak o spavanju, zahtjeva disciplinu i hrabrost da nešto promijenite na bolje. Osobno potvrđujem višak energije, jačanje imuniteta i bolji izgled kože. Plodnost i libido ne bih komentirao, te time nepristojno skrenuo pažnju od srži poruke – ogromna količina energije i snažnih emocija neposredno nakon hladnog tuša. Takav početak dana će vam usmjeriti ostatak dana i života.

Kako se tuširati u hladnoj vodi

Prelazak s toplog na hladni tuš je šok za vaše tijelo. Nije ugodno, nije glamurozno i osjećat ćete se nesigurno, srce će lupati, doći će do hiperventilacije i pištavih zvukova iz vaših usta. Vaš mozak će vam narediti da prestanete s tim glupostima i vratite toplu vodu. Izlazak iz „komfor zone“ je opjevavan u pjesmama, knjigama, filmovima i slično jer su tako i moguća bilo kakva postignuća. Vaš mozak mrzi sve novo i bilo kakav izlazak iz „komfor zone“. Postepeno snižavate temperaturu i započnete probni period. Vama na izbor hoćete li prije oprati zube i napiti se malo vode, no neposredno nakon buđenja probajte ovo:

 1. Uđite u tuš – prvo mlaka voda.
 2. Nasapunajte se (sapun, šampon, glina… što god) i zaustavite vodu. Duboki udah iiii…
 3. Isperite se potpuno HLADNOM vodom!
 4. Kontrolirajte disanje, uspostavite neki ritam po želji. Kratki udah i žustri izdah u jednoličnom tempu ili 2 sekunde udah, pa 2 sekunde izdah. Fokusirajte se isključivo na disanje, ne na vrijeme ili vodu. Nakon oprilike 20 sekudni ste gotovi.

Čestitam! Postepeno povećavajte vrijeme do 2 minute (nema potrebe duže). Upravo ste započeli dan kao šampion. Dok se budete brisali ručnikom osjetit ćete mnoge izljeve emocija i energije. Tijelo će se početi grijati i primjetite drugačiji osjećaj vaše kože. To je to! Sad jašite taj val snage i energije tokom dana. Osjetite novo samopouzdanje i moć te se disciplinirano držite ovog rituala barem 6 tjedana. Nakon toga bi trebalo potpuno preći u naviku, a dotada ćete nam javiti dojmove i sigurno biti puno učinkovitiji, snažniji i zdraviji!

2017-06-11T13:40:21+00:00 June 11th, 2017|Zdravlje|