Spider-Man: Povratak kući

Iako se ne slažemo s prijevodom naslova filma „Povratak kući,“ u neku ruku ovaj film jest povratak kući što se Spider-Mana kao lika tiče. „Homecoming“ je inače proljetni ples u američkim školama i jedna je od onih riječi koju je teško prevesti na hrvatski jezik. Ne zna se je li naslov inače trebao biti igra riječi ili ne, ali duplo značenje još uvijek stoji.

Nakon što su Sony i Marvel potpisali ugovor koji Marvelu daje pravo korištenja Spider-Mana u filmu; a vlasnik kojih je još i dalje Sony, Marvel je odlučio vratiti Spider-Mana svojim korijenima i napraviti film koji neće ostaviti loš okus nakon gledanja.

Kao film koji je baziran na više stripova, Spider-Man se ne samo pomlađuje (lik ima 15 godina), te se vraća u srednju školu, ali za razliku od svojih prethodnika neće primiti diplomu za završeno školovanje tako skoro. Spider-Mana ćemo gledati u školskim klupama kroz barem još svoja dva filma te bi se trebao pojaviti u Marvelovim Osvetnicima koji bi trebao izaći dogodine.

Ali vratimo se na temu. Kao 15-godišnjak Spider-Man dobiva veliku odgovornost – riječ koja se nije niti jednom spomenula u filmu; i to ne zato jer s velikom moći dolazi velika odgovornost ali prijašnja inkarnacija nije zadovoljila gledatelje.

Pitanje koje vi postavljate je trebate li odgledati ovaj film ili, tj. vrijedi li ga pogledati? Odgovor je, ukratko: Da. Tom Holland je odličan kao Peter Parker i kao Spider-Man. Ako ste gledali foršpane znate da se i Tony Stark pojavljuje i filmu, ali ne trebate se bojati da će Iron Man preuzeti glavnu ulogu ili čak zasjeniti glavnog lika ovog filma. Tony Stark je tu u baš točnoj količini i baš onda kad treba biti tu. Zločinac ovog filma je taj koji umalo zasjenjuje glavnog lika, i Michael Keaton kao Vulture to radi kako treba. Reći da je bilo koji od glavnih glumaca odradio odličan posao je skoro nedovoljna izjava.

Akcija i efekti su odlični i mislimo da čak i oni koji nisu neki obožavatelji Spider-Mana ili čak filmova baziranim po stripovima mogu uživati u filmu bez da gledaju prijašnje filmove marvelovog kinematografskog svemira. Povratak kući stvarno može stati sam za sebe. To nije da nećemo reći da film nije bez mana, ali te mane će primijetiti samo ljubitelji Spider-Mana i oni koji su poznati s likom iz prijašnjih filmova, crtića, te stripova; te oni koji su upoznati s vremenskom linijom marvelovog kinematografskog svemira.

Do idućeg mjeseca i naše recenzije filma Tamna kula, baziranog na romanu Stephena Hawkinga, možete nas pratiti na društvenim mrežama. Tvitajte nam @BashBrosMovies, i slijedite nas na Facebook-u i Instagram-u @BashBrothersMovies. Za naše video recenzije pretplatite se na YouTube-u https://www.youtube.com/channel/UCHZs5JySHI0CjTEvriSUxcQ.

2017-07-11T09:57:36+00:00 July 11th, 2017|Recenzije filmova|